Saganaki (gr. ”liten stekpanna”) kallas olika rätter som tillagas i det grekiska köket och är uppkallat efter den enportionsstekpanna som det traditionellt tillagas i. Ett populärt exempel är en förrätt på stekt ost. Ett annat är saganaki på räkor, som i detta recept är räkor i kryddig tomatsås med fetaost och ev. smaksatt med ouzo.
Ingredienser (8-10 bufféportioner):
- 20 stora räkor (råa)
- 1 kg tomater
- 1 stor gul lök
- 4 vitlöksklyftor
- 1 röd chili
- 0,75 dl olivolja
- ½ grön eller röd paprika, hackad (eller 1 msk paprikapulver)
- 1 tsk salt
- ½ tsk strösocker
- 1 krm svartpeppar
- 2 msk ouzo (kan uteslutas)
- Garnering:
- 150 g fetaost
- Färsk timjan eller persilja
Gör så här:
- Skala räkorna. Lägg dem i kylen.
- Tärna tomaterna. Skala och finhacka lök och vitlök. Kärna ur och finhacka chilin.
- Fräs lök och chili i olja ca 5 min. Tillsätt vitlöken och låt den fräsa med ca 1 minut.
- Rör ner tomater och paprikapulver. Krydda med salt, socker och peppar. Tillsätt ev. ouzo. Låt sjuda tills såsen tjocknat, ca 10 min.
- Blanda ner räkorna och koka ca 5 min.
- Smula över osten, strö över timjan eller persilja och servera direkt.