En kålsoppa som har lite karaktär av fransk löksoppa.
Ingredienser:
- 400 g kål (i små strimlor/bitar som kan lyftas upp med sked)
- 100 g gul lök, strimlad
- Ev. 2 klyftor vitlök, finhackad
- 1 dl olja
- 1 tsk timjan
- 1-2 tsk kummin
- 1 lagerblad
- 3 dl vitt eller rött vin
- 5 dl mörk oxbuljong
- 5-10 dl kycklingbuljong (eller annan buljong efter smak)
- 3-4 st kryddkorvar, t.ex. bratwurst (ca 100 g/portion; kan uteslutas och ersättas av annat kött)
Gör så här:
- Strimla kål och lök samt finhacka ev. vitlök.
- Stek kål och lök mjuka i rikligt med olja och smör på ganska låg värme i en soppkastrull. Höj värmen något så att kål och lök blir lätt brynta.
- Tillsätt kryddor och vitlök, rör om och stek i ytterligare ett par minuter.
- Tillsätt vin och buljong. Koka upp och låt sjuda 20-30 minuter.
- Stek under tiden korven hel så den blir fint brynt.
- Smaka av soppan med salt, peppar och socker.
- Skiva korven och lägg ned skivorna i den färdigkokta soppan.