Brynt kålsoppa

En kålsoppa som har lite karaktär av fransk löksoppa.

Ingredienser:

  • 400 g kål (i små strimlor/bitar som kan lyftas upp med sked)
  • 100 g gul lök, strimlad
  • Ev. 2 klyftor vitlök, finhackad
  • 1 dl olja
  • 1 tsk timjan
  • 1-2 tsk kummin
  • 1 lagerblad
  • 3 dl vitt eller rött vin
  • 5 dl mörk oxbuljong
  • 5-10 dl kycklingbuljong (eller annan buljong efter smak)
  • 3-4 st kryddkorvar, t.ex. bratwurst (ca 100 g/portion; kan uteslutas och ersättas av annat kött)

Gör så här:

  1. Strimla kål och lök samt finhacka ev. vitlök.
  2. Stek kål och lök mjuka i rikligt med olja och smör på ganska låg värme i en soppkastrull. Höj värmen något så att kål och lök blir lätt brynta.
  3. Tillsätt kryddor och vitlök, rör om och stek i ytterligare ett par minuter.
  4. Tillsätt vin och buljong. Koka upp och låt sjuda 20-30 minuter.
  5. Stek under tiden korven hel så den blir fint brynt.
  6. Smaka av soppan med salt, peppar och socker.
  7. Skiva korven och lägg ned skivorna i den färdigkokta soppan.