Ingredienser (4 portioner):
- Ca 600 g finsk länkkorv (kan substitueras med falukorv)
- 4 st potatisar, fast sort
- 2 st morötter
- 1 st kålrot
- 1 st palsternacka
- Ev. 1 bit rotselleri
- 1 st purjolök
- 1 msk neutral olja
- 1 msk smör
- 3 st buljongtärningar (grönsaks- och/eller köttbuljong)
- ca 2-2 ½ l vatten
- 2-3 st lagerblad
- 15 st hela kryddpepparkorn
- Salt
- 3-4 msk hackad persilja, färsk eller fryst
Gör så här:
- Skala och ansa rotfrukter. Skär rotfrukter och korv i ca 2×2 cm stora bitar.
- Strimla purjolöken.
- Hetta upp en rymlig kastrull med olja och fräs morot, kålrot och palsternacka i ca 2 minuter.
- Smula buljongtärningarna och häll på en liter vatten.
- Tillsätt lagerblad och kryddpepparkorn. Låt småkoka tills rotfrukterna har mjuknat något.
- Hetta upp en stekpanna med smör och och bryn korven.
- Lägg ner potatis, purjolök och korv i soppan och häll på ytterligare en liter vatten. Låt soppan koka på medelvärme tills alla rotfrukter mjuknat lagom.
- Tillsätt vid behov mer vatten. Smaka av med salt.
- Tillsätt persilja precis före servering.