Fänkålssås

Fänkålssås är en fräsch sås som passar bra till olika fiskrätter och lättare kötträtter.

Ingredienser (4 portioner):

  • 100 g fänkål
  • 3 schalottenlökar
  • 1 msk koncentrerad kyckling-/hönsfond (eller 1 buljongtärning)
  • 1 dl vitt vin
  • 50 g smör
  • 2 dl grädde
  • ½ tsk salt

Gör så här:

  1. Finhacka både fänkål och lök. Fräs i en stekpanna i smöret och oljan på medelvärme i 5 minuter.
  2. Lägg i fond/buljong och vin. Låt det sjuda i ytterligare 5 minuter.
  3. Häll över blandningen i en mixer och mixa den slät.
  4. Häll tillbaka såsen i stekpannan, tillsätt grädden och låt det koka upp snabbt.
  5. Stäng av värmen. Smaka av med salt.