Minestrone

En italiensk grönsakssoppa där man egentligen kan ha i lite vad som helst. Servera gärna med ett gott bröd.

Lingvistisk bakgrund

På modern italienska finns det tre ord för olika typer av soppa:

  • Zuppa – används i betydelsen tomatsoppa, eller fisksoppa.
  • Minestra – används i betydelsen av en mer rejäl soppa såsom en grönsakssoppa, och även för ”torra” soppor, nämligen pastarätter.
  • Minestrone – en mycket rejäl eller stor soppa eller gryta, men ordet har kommit att starkt förknippas med just denna rätt.

Minestra är alltså idag ett ord som betyder soppa, men har som ursprunglig betydelse ”det som administreras”, dvs. det som ges liksom man kan administrera ett läkemedel. Minestrone är augmentativform av minestra. Augmentativ uttrycker större intensitet, ofta i storlek men också i andra attribut. Det är motsatsen till diminutiv.

Grundrecept

Ingredienser (8 personer):

  • 200 g pancetta (eller rökt sidfläsk eller bacon, fast då tillkommer en rökt smak)
  • 2 gula lökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 morötter
  • 2 stjälkar blekselleri (eller 75-100 g rotselleri)
  • ½ purjolök (eller 2 rödlökar)
  • ½ fänkålsstånd
  • 1 zucchini (kan uteslutas)
  • 4 msk olivolja
  • 1 pkt (à 400 g) krossade tomater
  • 1 ½ l kycklingbuljong (eller grönsaksbuljong)
  • 1 knippe färsk rosmarin (eller 2 lagerblad)
  • 1 knippe färsk timjan (eller färsk persilja)
  • Ca 100 g färsk grönkål/svartkål/spenat/mangold (kan uteslutas)
    • Det går även bra att använda fryst bladspenat (ej hackad) som du tinar, kramar ur den mesta vätskan från och sedan hackar grovt.
  • 1,5 dl (ca 75 g) makaroner (eller annan pasta som är liten och även fångar upp soppan; i nödfall kan man använda spaghetti bruten i småbitar)
  • 1 pkt (à ca 250 g avrunnen vikt) kokta cannellinibönor (eller kokta stora vita bönor)
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Parmesan, riven (till servering)

Gör så här:

  1. Skär pancettan i fina tärningar. Skala och hacka lök och vitlök. Skala och fintärna morötterna. Strimla sellerin och hacka fänkålen. Skär zucchinin 4 gånger på längden och skiva den därefter.
    • Förslag: Hacka den gula löken i ca 1×1 cm. Dela purjolöken längs med och strimla den sen grovt. Dela sellerin längs med och skär i ca 1 cm långa bitar. Morotstärningarna ska vara knappt 1x1x1 cm. Fänkålens stjälkar skärs i ca 1 cm långa bitar medan själva kroppen delas i två, stammen tas ur och sedan skärs resten i grova bitar ca 1-2 cm stora.
  2. Lägg pancetta, lök, vitlök, morötter, selleri och fänkål i en gryta med olivolja. Låt fräsa, utan att det tar färg, på svag värme med locket på glänt, i cirka 20 minuter. Rör då och då.
  3. Tillsätt örterna (i en örtpåse, örtkorg eller i ett örtpaket), buljong, tomater och zucchini och fortsätt sjuda i cirka 15 minuter.
    • Örterna kan packas in i ett sköljt purjolöksblad eller stoppas ned i en örtkorg. När soppan har kokat klart lyfter man ur dem.
    • Ett alternativ om man använder buljongtärning eller koncentrerad fond är att tillsätta dessa direkt i soppan och hälla på kokhett vatten direkt från en vattenkokare.
  4. Tillsätt repade och strimlade blad av grönkål/svartkål/spenat/mangold, bönor och pasta. Fortsätt att koka tills pastan är kokt. Späd eventuellt med lite av bönornas kokvatten om soppan är för tjock. (Från pastan kommer ju en del stärkelse som bidrar till att reda soppan.)
  5. Smaka av med salt och peppar. Låt var och en smaksätta sin soppa med lite olivolja och riven ost.
  6. Tänk på att pastan kommer suga upp spadet om soppan får stå ett tag. Späd med vatten vid behov.