Grystek på nötkött med fläsk.
Ingredienser (4-6 portioner):
- Ca 1 kg fransyska, rostbiff, ytterlår, bogstek, högrev
- 250 g sidfläsk
- 1 flaska aromatiskt mörkt öl
- 1 purjolök
- 2 morötter
- 2 stora lökar
- 3 msk soja
- ½ msk hel svartpeppar
- 3 enbär
- ½ röd chili
- 2 lagerblad
- 4 vitlöksklyftor
- 1 stor msk grovt salt
- 2-3 msk olivolja
Gör så här:
- Skär grönsakerna i grova bitar.
- Skär fläsket i små tärningar.
- Skär köttet i lagom stora biffar.
- Lägg alla ingredienser i ugnsformen.
- Bryn allt i ugnen i 200 grader tills kött och grönsaker har fått färg. Vänd runt ett par gånger. Det tar en halvtimme.
- Häll på vatten tills kött och grönsaker är täckta till hälften.
- Lägg på locket på ugnsformen och sänk temperaturen till 150 grader. Härefter är stektiden ca 3 timmar.
- Vänd runt blandningen 3–4 gånger under stekningen så att allt kött blir mört.
- Häll av vätskan i en gryta och koka ihop (reducera) den tills den tjocknar. Häll tillbaka såsen i ugnsformen och servera med potatismos.