Grytstekt kyckling med purjolök, lök och örter. Sky och skrov kan man ta tillvara och laga soppa på. Man kan välja att lägga valfria rotfrukter samt äpplen i grytan också för att tillaga hela måltiden i samma gryta.
Ingredienser (4-6 portioner):
- 1 hel kyckling (eller två små), ca 1 1/2 kg
- Salt och peppar
- 1 citron
- 1 kvist rosmarin
- 50 g smör
- 2 msk olivolja
- 3 lökar, skurna i fjärdedelar
- 2 purjolökar, skivade i 3 cm bitar
- 1 kvist timjan
- 1 hel vitlök, i halvor
- 1 glas vitt vin (eller vatten, fond och en skvätt vinäger)
- 1 dl vatten
- Ev. 1 msk koncentrerad kycklingfond
- Eventuellt med tillbehör i grytan:
- 3 små röda äpplen, urkärnade i klyftor
- 600 g fast potatis, skalad och halverad
- 400 g palsternacka, skalad och skuren i stora bitar
- (För att allt ska få plats i grytan kan det vara nödvändigt att utesluta purjolök och citron.)
Gör så här:
- Värm ugnen till 180 °C.
- Krydda kycklingen generöst med salt och peppar, både in- och utvändigt. Nagga citronen med en örtkniv eller liknande. Stoppa in citronen i kycklingen tillsammans med rosmarin och bind sedan ihop kycklingen med steksnöre.
- Smält smöret i grytan tillsammans med olivoljan och bryn kycklingen på alla sidor. Ta upp kycklingen ur grytan och slå bort fettet.
- Lägg tillbaka kycklingen i grytan och lägg i lök, purjolök, timjan och vitlök runt omkring kycklingen.
- Tillsätt vitt vin och vatten och sätt in kycklingen i ugnen i 75 minuter. Stick ett hål i kycklinglåret med en köttnål: om köttsaften är klar, är kycklingen klar.
- Servera med färskpotatis, sparris eller vad du föredrar i grönsaksväg.