Inkokta päron kan göras i olika smakvarianter och ätas som dessert helt i sin enkelhet, eller ingå i andra desserter, t.ex. gräddas med toscatäcke. Dessutom kan de vara tillbehör till fågelrätter.
Ingredienser (4 portioner):
- 4 stora hårda päron (exempelvis Conference)
- ½ l vatten
- ½(-1½) dl socker
- Ev. smaksättare (rekommenderas), t.ex.
- Kryddkokta päron med/utan cognac eller rödvin: 1-2 stjärnanis + 1 kanelstång +/- 2 lagerblad +/- 2-3 svartpepparkorn +/- cognac (ersätt upp till 1/4 av vattnet) eller rödvin (ersätt allt vatten och använd 2 dl socker)
- Ingefärspäron: saften av ½ citron (2 msk citronsaft) + ca 50 g finhackad ingefära
- Saffranspäron: saften från 1 apelsin + 0,5 g saffran + ½ vaniljstång (skrapa ur fröna och tillsätt både frön och stång)
- Lingonpäron: 100 g lingon
Gör så här:
- Skala päronen och lägg dem i en skål och täck dem med vatten (med någon tsk citronsaft om du gör många eller de annars behöver stå länge före gräddningen) så att de inte blir bruna.
- Tillsätt vatten, socker och ev. smaksättare (undantag finns) i en kastrull. Rör om och koka upp.
- Undantag: ingefära, lingon, citronsaft läggs i med päronen när sockerlagen har kokat upp.
- Lägg i päronen och ev. smaksättare (se ovan). Sjud ca 10-15 minuter.
- Låt päronen svalna i lagen innan de används. Kan förberedas och förvaras i lagen i kylen över natten.