Toscasmet är en knaprig knäckglasyr med kolasmak som används till kakor och bakverk. Den mest självklara användningen är till toscakaka, där smeten/glasyren breds ovanpå en redan gräddad sockerkaka som får gräddas en stund till i ugnen.
Användningsförslag:
- Toscakaka – kan varieras med olika fyllningar (se recept här).
- Toscarutor – småkakor med toscamet på sockerkaksbotten (se recept här) eller mördegsbotten (se recept här).
- Bullar – bred före gräddning på bullar bakade enligt valfritt recept.
- Muffins – kan varieras med olika fyllningar precis som en toscakaka.
- Äpplen, päron eller ananas – bred toscasmeten på färska eller konserverade skalade frukter före gräddning (se recept här), och servera ljummet med vaniljglass.
- Paj – gör som en vanlig smulpaj (se recept här) men byt ut smuldegen mot 1 sats toscasmet.
- Toscaflarn (mandelflarn) – smeten klickas ut på bakplåtspapper och gräddas till flarn (se recept här).
Grundrecept
Ingredienser (räcker till t.ex. 1 toscakaka med ca 24 cm diameter):
- 100 g smör
- 1 dl strösocker
- 2 msk vetemjöl
- 2 msk mjölk
- (50-)100 g mandelspån, flagad mandel eller grovt hackad skalad mandel
- Man kan prova att byta ut allt eller en del av mandeln mot andra nötter som hasselnötter, pekannötter, pistagenötter eller valnötter.
Gör så här:
- Blanda smör, socker, vetemjöl, mjölk och mandelspån i en kastrull.
- Värm massan under försiktig omrörning tills alltsammans blandat sig och tjocknat.
- Bred ut glasyren, antingen ovanpå ett bakverk eller som flarn direkt på ett bakplåtspapper.
- Toscakaka, toscarutor på sockerkaks- eller mördegsbotten, muffins: grädda lätt tills kakan precis har stannat, sedan bred på toscasmeten före ytterligare gräddning.
- Bullar, pajer, päron, äpplen, ananas: fördela toscasmeten före gräddning.
- Grädda i mitten eller övre delen av ugnen på 175C ca 15-20 min tills täcket har fått en fin gyllenbrun färg.
- Låt svalna. När toscatäcket har svalnat är det knäckigt.