Ingredienser (4 portioner):
- 1 schalottenlök
- 1 vitlöksklyfta
- 1 msk tomatpuré
- 4 dl rött vin
- 1 lagerblad
- Ett par kvistar timjan
- Ca 2-3 msk koncentrerad oxfond (eller kalvfond)
- En liten skvätt vinäger (kan uteslutas)
- Salt
- Svartpeppar
- Smör
- 1-1 1/2 tsk majsstärkelse
Gör så här:
- Skala och hacka schalottenlök och vitlök. Fräs dem i lite smör i en sauteuse, traktörpanna eller en stekpanna tills löken är mjuk, ca 5 minuter.
- Tillsätt under tiden tomatpurén i pannan och rör om den så att den rostas någon minut (man ska se att den tar färg).
- Tillsätt vin, lagerblad, timjan och fonden.
- Låt såsen koka upp. Sänk värmen och låt såsen reducera till drygt hälften, ca 20 minuter.
- Om kött har stekts strax innan eller under tiden, överför såsen till stekpannan efter stekning för att deglasera stekpannan och ta vara på smakerna som finns i den.
- Sila och mät upp såsen, det ska bli ca 2 dl (för 4 portioner). Späd med vatten om det är mindre mängd, låt sjuda ytterligare om det är mer. Häll tillbaka såsen i kastrullen.
- Redning (valfritt): Blanda majsstärkelsen med lite vatten. Vispa ner redningen i såsen och koka upp.
- Smaka av med salt, peppar och vinäger under tiden.
- Hit går det bra att förbereda dagen före, såsen blir bara godare om den får vila någon dag i kylen.
- När det är dags att servera, värm såsen och låt den sjuda någon minut. Blanka av såsen genom att klicka i lite smör (ca 2 msk). Vispa tills smöret har smält.