Allmänt anses att ägg är godast om de bara steks på ena sidan, och helst så kort tid som möjligt. Ägg som steks på båda sidor kallas vändstekta.
Gör så här:
- Hetta upp smör i en stekpanna på hög värme.
- Lägg det knäckta ägget försiktigt i pannan när smöret har tystnat.
- När man ska steka flera ägg kan man förbereda dem genom att knäcka dem var för sig i olika glas/koppar.
- Sänk temperaturen till medelvärme och stek tills äggvitan har stelnat (gäller ägg stekt på en sida).
- Ett knep för att få ett perfekt stekt ägg är att ta bort stekpannan från plattan innan all vita har stelnat på ovansidan, tillsätta en liten skvätt vatten i stekpannan och sätta ett lock på pannan. Då gör ångan efter någon minut att äggvitan koagulerar klart och ägget blir perfekt.
- Vändstekt ägg: Stek ca 1 minut, vänd och stek andra sidan ungefär lika länge.
- Ta upp ägget med hjälp av stekspade. Salta och krydda med valfria kryddor.