Ett problem som hotar vår hälsa i det moderna samhället är ”fejkmat”. Det är ”mat” som helt eller delvis är (re)konstruerad av olika isolerade livsmedelskomponenter, t.ex. rena sockerarter, sojaprotein och vegetabiliska oljor. Maten saknar alltså en komplex naturlig sammansättning av näringsämnen och saknar därmed många viktiga näringsämnen. Man kan kalla dessa ämnen som saknas jämfört med det verkliga livsmedlet för ”frånsatser”. Personligen är jag ödmjuk för vetenskapens begränsningar. Jag tror inte att vi förstår fysiologin tillräckligt för att kunna återskapa nyttiga livsmedel från grunden (fejkmat). Jag anser att naturliga livsmedel är ett säkrare alternativ om man vill ha så bra chans som möjligt att tillfredsställa kroppens behov med dess behov av olika näringsämnen osv. I praktiken innebär det att maten i största möjliga utsträckning bör lagas från grunden, och att ev. hel- och halvfabrikat man trots allt behöver komplettera sin kosthållning med bör ha så stor andel som möjligt av naturligt kompletta ingredienser, och så lite som möjligt av t.ex. stärkelse, socker och vegetabiliska oljor.
För mer information rekommenderar jag boken Fejkmaten (Ann Fernholm, 2022).