Ingredienser (4 portioner):
- 2 msk olivolja
- 1 medelstor gul lök, tärnad
- 1 stor eller 3 små morötter, skalade och tärnade
- 1 mellanstor mjölig potatis, skalad och tärnad
- 2 vitlöksklyftor, skivade
- 1 msk tomatpuré
- 1 tsk spiskummin
- ½ tsk salt
- ½ tsk paprikapulver
- ½ tsk oregano, torkad
- ¼ tsk svartpeppar
- ¼ tsk cayennepeppar
- 5 dl grönsaks- eller kycklingbuljong
- 1 dl röda linser
- 1 tsk mynta, torkad
- 1 citron, skivad
- Paprikaolja (valfritt tillbehör):
- 3 msk neutral olja (som rapsolja)
- 1 ½ msk paprikapulver
Gör så här:
- Hetta upp olivoljan i en stor tjockbottnad gryta. När oljan är varm, tillsätt den hackade löken och fräs i 4 minuter.
- Tillsätt den tärnade moroten och den tärnade potatisen i grytan. Fräs i 4 minuter. Rör om då och då.
- Tillsätt vitlöksklyftorna och rör om i 30 sekunder.
- Tillsätt tomatpuré, spiskummin, salt, paprika, oregano, svartpeppar och cayennepeppar. Rör om i 30 sekunder och deglasera sedan botten av grytan med en liten mängd av kyckling- eller grönsaksbuljongen.
- Tillsätt resterande buljong och linser. Rör om och öka värmen tills soppan kokar. Sänk värmen och låt puttra i 30 minuter. Rör om då och då.
- Om soppan blir för tjock, tillsätt upp till 1 dl vatten.
- Ta soppan från värmen och rör ner den torkade myntan. Använd en stavmixer (eller mixer med bägare, matberedare) och mixa soppan tills den är krämig och alla ingredienser är införlivade.
- Paprikaolja (valfritt tillbehör):
- Värm oljan i en liten kastrull och tillsätt paprikan.
- Rör om för att kombinera och ta bort från värmen. Fortsätt att röra tills det är helt införlivat.
- Servera med citronklyftor, en bit bröd samt gärna en nypa hackad persilja (eller några blad färsk mynta) och några stänk paprikaolja.