Het röd linssoppa med paprika

Ingredienser (4 portioner):

  • 2 msk olivolja
  • 1 medelstor gul lök, tärnad
  • 1 stor eller 3 små morötter, skalade och tärnade
  • 1 mellanstor mjölig potatis, skalad och tärnad
  • 2 vitlöksklyftor, skivade
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk spiskummin
  • ½ tsk salt
  • ½ tsk paprikapulver
  • ½ tsk oregano, torkad
  • ¼ tsk svartpeppar
  • ¼ tsk cayennepeppar
  • 5 dl grönsaks- eller kycklingbuljong
  • 1 dl röda linser
  • 1 tsk mynta, torkad
  • 1 citron, skivad
  • Paprikaolja (valfritt tillbehör):
    • 3 msk neutral olja (som rapsolja)
    • 1 ½ msk paprikapulver

Gör så här:

  1. Hetta upp olivoljan i en stor tjockbottnad gryta. När oljan är varm, tillsätt den hackade löken och fräs i 4 minuter.
  2. Tillsätt den tärnade moroten och den tärnade potatisen i grytan. Fräs i 4 minuter. Rör om då och då.
  3. Tillsätt vitlöksklyftorna och rör om i 30 sekunder.
  4. Tillsätt tomatpuré, spiskummin, salt, paprika, oregano, svartpeppar och cayennepeppar. Rör om i 30 sekunder och deglasera sedan botten av grytan med en liten mängd av kyckling- eller grönsaksbuljongen.
  5. Tillsätt resterande buljong och linser. Rör om och öka värmen tills soppan kokar. Sänk värmen och låt puttra i 30 minuter. Rör om då och då.
  6. Om soppan blir för tjock, tillsätt upp till 1 dl vatten.
  7. Ta soppan från värmen och rör ner den torkade myntan. Använd en stavmixer (eller mixer med bägare, matberedare) och mixa soppan tills den är krämig och alla ingredienser är införlivade.
  8. Paprikaolja (valfritt tillbehör):
    1. Värm oljan i en liten kastrull och tillsätt paprikan.
    2. Rör om för att kombinera och ta bort från värmen. Fortsätt att röra tills det är helt införlivat.
  9. Servera med citronklyftor, en bit bröd samt gärna en nypa hackad persilja (eller några blad färsk mynta) och några stänk paprikaolja.