Linsgryta som serveras med lite korv, kyckling, fläsk eller nötkött.
Ingredienser (4 portioner som tillbehör, 2 portioner som hel varmrätt):
- 250 g linser (gröna eller röda)
- 1 stor gul lök
- 1-2 stälkar selleri
- 4 skivor bacon (eller ca 1 hg kallrökt sidfläsk)
- 2-3 stora vitlöksklyftor
- 1/2 liter vatten
- 1,5 l höns-/kycklingbuljong
- Olja till stekning
- Salt och peppar
Gör så här:
- Skär fläsket fint och fräs i olja i en gryta på medelvärme utan att det bryns.
- Skär lök, selleri och vitlök ganska fint och fräs med fläsket tills det mjuknar men inte bryns.
- Slå på linserna, buljongtärning och vattnet.
- Rör om, koka upp och låt sjuda på svag värme i 45 minuter. Dra några rejäla tag med pepparkvarnen och smaka av med salt.