Ett recept som är någonstans mellan vardag och fest, riktig vardagslyx eller ett säkert kort när man ska bjuda på middag. Lite tidskrävande men mycket prisvärd. Receptet kan varieras i många olika riktningar med olika smaksättningar och olika tillägg om man vill.
Ingredienser (4 portioner):
- Delar från 1 hel kyckling eller motsvarande mängd bröstfiléer eller lårfiléer (t.ex. 4 bröstfiléer eller 6-8 urbenade lårfiléer)
- 2 hg champinjoner
- 2 dl vitt vin eller buljong
- Eller t.ex. en skvätt vitvinsvinäger, en skvätt koncentrerad kycklingfond och resten vatten (alltså totalt ca 2 dl vätska)
- 3 dl gräddmjölk (blanda grädde och mjölk i lika delar)
- 1 krm cayennepeppar
- Smör
- Vetemjöl
- Salt
- Peppar
- Valfritt (för smaksättning och variation):
- Citronsaft
- Dijonsenap
- Örtkryddor
- Paprikastrimlor (stek dem innan de tillsätts tillsammans med champinjonerna)
Gör så här:
- Salta och peppra bitarna lätt och vänd dem sedan i vetemjöl.
- Stek i en gryta med smör på medelhög värme tills bitarna blir gyllenbruna runt om.
- Slå vinet/buljongen i grytan, på med locket och låt stå på spisen på svag värme i 20-30 minuter. Provskär den största biten på mitten för att se om kycklingen är färdigkokt.
- Alternativ: Ställ in grytan i ugnen med locket på 225°C i 40 minuter.
- Under tiden skivar du och fräser champinjonerna lätt i smör 5-10 minuter.
- Arbeta också ihop 1,5 msk vardera av smör och vetemjöl. Det blir ett s.k. beurre manié som ska reda grytan.
- När kycklingbitarna kokat klart, ta upp ur grytan (och håll gärna varma).
- Lägg ner svampen i grytan och slå på grädde. Låt koka upp och rör sedan ner smör- och mjölblandningen lite i taget och låt sedan sjuda i 5 minuter.
- Tillsätt cayennepeppar och smaka av.
- Lägg kycklingen i grytan, rör om och vid behov låt allt värmas upp i grytan före servering.
- Servera med ris eller örtpotatis.