Kvass (квас) är olika, syrliga drycker, med lång tradition i både Ryssland och andra länder i Östeuropa. Oftast avser man brödkvass, en blandning av malt och rågmjöl – alternativt socker och gammalt rågbröd – som dränks i vatten och ställts att stå för att det hela ska börja jäsa.
Brödkvass
Ingredienser (8 portioner):
- 500 g rågbröd
- 200 g strösocker
- ½ paket jäst
- 4 liter vatten, nykokt
- 2 dl russin
- Valfri smaksättning:
- Några mynta- och vinbärsblad (tillsätt efter första silningen)
- 100 gram riven pepparrot och 100 gram honung (tillsätt efter första silningen)
- 1 citron (några skivor kan läggas med brödet i vattnet; saft kan tillsättas vid behag när kvassen är färdig)
Gör så här:
- Skär brödet i tunna skivor och rosta i ugn tills det blivit krispigt och brunt (inte bränt, men gärna så nära som möjligt).
- Lägg brödet i en stor skål eller kastrull och häll över nykokt vatten. Låt svalna i 3-4 timmar.
- Sila av och tillsätt strösocker, jäst och valfri smaksättning i vätskan. Rör om ordentligt.
- Låt stå på ett varmt ställe (men ej i direkt solljus) i 10-12 timmar, sila sedan av på nytt genom en ostduk eller kaffefilter och tappa upp på flaskor med ilagda russin.
- Tillslut flaskorna och ställ i kylskåp i 3-4 dagar, varpå kvassen är färdig.
- Alkoholhalten är normalt inte högre än 1,5 %. Ju längre kvassen står, desto mer av sockret omvandlas till alkohol av jästen. Då blir drycken surare och får högre alkoholhalt. Processen sker långsammare i kylskåp.
- Håller drygt 1 vecka i kylskåp.