Med marinad avses här en sådan som kycklingen ska ligga i någon timme eller upp till ett dygn, dels för att bli något mörare (det hjälper syran till med) men främst för att få en bättre smak. Den kan också penslas på kyckling precis innan den läggs i ugn för att färdigstekas. Då ger den smak och skyddar mot uttorkning.
Ingredienser (t.ex. till 4-6 bröstfiléer eller en hel kyckling):
- 3 msk olivolja
- 2 msk vinäger (förslagsvis vitvinsvinäger, äppelcidervinäger eller balsamvinäger)
- 1 tsk dijonsenap (kan uteslutas)
- 1-2 vitlöksklyftor, pressad eller fint riven
- 1 tsk svartpeppar
- 1 tsk salt
- Valfritt:
- 1 msk timjan/rosmarin/salvia, torkad eller färsk (eller en blandning av dem)
- 1 msk salladskrydda/örtsalt
- Valfria färska örtkryddor, hackade
- Asiatiska smaker:
- Använd neutral olja istället för olivolja.
- 1 msk riven ingefära
- Använd en lätt syrlig sojasås, t.ex. japansk sojasås istället för samma mängd vinäger (var försiktigare om du tar kinesisk sojasås och smaka av med lite åt gången)
- Ev. använd någon kryddig och het ingrediens som sambal oelek.