Moussaka äts i Grekland och dess grannländer, men liknande rätter finns också runt Medelhavet. Det här är en grekisk moussaka som är baserad på aubergine, köttfärs, tomat och potatis.
Ingredienser (4 portioner):
- 2 auberginer (äggplantor)
- 0,5 dl olivolja
- 8 kokta potatisar (ca 500 g)
- 1 tsk salt
- Köttfärssås:
- 2 finhackade gula lökar
- 2 finhackade vitlöksklyftor
- 1 msk olivolja
- 500 g nötfärs eller lammfärs
- 2 msk tomatpuré
- 400 g krossade tomater
- 2 tsk spiskummin
- 2 tsk paprikapulver
- 2 tsk torkad timjan
- 2 tsk torkad oregano
- 1-2 tsk chiliflakes
- Salt och peppar
- Ostsås:
- 2 msk smör
- 2 msk vetemjöl
- 4 dl mjölk
- 2 dl riven lagrad ost (+ ev mer att toppa med)
- Salt och peppar
Gör så här:
- Skär auberginen i 1 cm tjocka skivor.
- Lägg i ett durkslag och strö på salt. Låt stå 20-30 min så att vätskan dras ut.
- Köttfärssås:
- Stek lök och vitlök i olja tills de är mjuka utan att få färg. Lägg i färsen och stek tills den fått färg.
- Tillsätt tomatpuré, tomatkross och de torkade kryddorna. Låt sjuda 20-30 min.
- Smaka av med salt och peppar.
- Ostsås:
- Smält smöret i en kastrull och rör ner mjölet.
- Tillsätt mjölken i en tunn stråle under vispning. Låt sjuda ca 10 min, rör då och då.
- Häll i osten och smaka av med salt och peppar.
- Sätt ugnen på 170°C.
- Torka av aubergineskivorna med hushållspapper och stek 2-3 min per sida i olivolja.
- Varva skivad potatis, aubergine och köttfärssås i en smord ugnsform med höga kanter. Avsluta med ostsåsen och ev. mer riven ost.
- Gratinera mitt i ugnen till fin färg, ca 30 min.