Gravy (närmare bestämt brown gravy) bör vara tunnare än en svensk stekskysås och ska i möjligaste mån smaka likt det kött den kommer ifrån. På så vis blir sky och kött något riktigt kraftfullt tillsammans.
En typisk amerikansk gravy kan man göra enligt nästan samma metod som en typisk svensk stekskysås (se recept här). Om du är förtrogen med grunderna för en sådan kan du sedan anpassa metoden lite enligt nedan så får du en brown gravy.
Brown gravy (grundrecept)
Gör så här:
- Gör en roux (i det här fallet ett slags bottenredning) på lika viktdelar smör och vetemjöl, oftast 20 gram av vardera.
- Koka lätt under omrörning i upp till 40 minuter. Man ska få en brun roux som luktar nötigt.
- Späd med sky (alternativt koncentrerad fond) och vatten. Börja med 2 dl vätska, koka upp och tunna ut till önskad konsistens genom att tillsätta ytterligare lite i taget.
- Tillsätt ev. 1 lagerblad, ½ tsk vitlökspulver, ½ tsk lökspulver, 1 tsk torkad timjan. Rör om och smaka av med salt och peppar.
- Rör om och servera varm när du är nöjd med smak och konsistens.
Mushroom gravy
Amerikansk gravybaserad svampsås.
Gör så här:
- Skiva eller hacka svamp och förväll den i kokkärlet.
- När svampen har förvällts, följ metoden för att göra en brown gravy i samma kärl. Låt svampen ligga kvar i kärlet under hela tiden.
- I slutändan har man en brown gravy med svampbitar och svampsmak.